Söker du hotell inför resan?
Använd droplisten för att se
på olika hotell i ett område
 

    Tips från butiken!

Thailand - Öluffa Willmaguide
277:- 198:-
Se alla erbjudanden i butiken   

  Välkommen till Thailandguidens Turistinformationssida. Här finner du massor av viktig information och små tips inför din resa. Anser du att något saknas på denna sida så är du väldigt välkommen att tala om detta för oss. kontakta oss

Svensk TV & Radio i Thailand

SVT sänder nuförtiden, tack vare nya satelliten Eurobird 9, radioprogrammet Radio Sweden. Radio Sweden 2 är en renodlad P4-kanal. Radiosportens sändningar finns också på denna kanal.

TV kanalen SVT Europa sänder också via Eurobird 9 och Thaicom 5 och är en blandning av utbudet på SVT 1 och SVT 2. Tack vare den nya satelliten krävs inte lika stpr parabol längre, nu räcker det med 120 – 180 cm för att få in signalen i Asien. Av upphovsrättsliga skäl är det bara svenskproducerade program som får visas, tillsammans med Text-TV-utbudet. Samarbetspartnern Radio Sweden erbjuder två radiokanaler; en renodlad P4-kanal och en mixad kanal som innehåller program från Radio Sweden och P1. Radiokanalerna sänds okrypterade och är tillgängliga utan kostnad, medan SVT Europas utbud är krypterat och tittarna får betala runt 1 600 kronor per år i avgift.


Att ta sig till Thailand - Sök och boka Flygstol

Hitta billig flygstol
Det kanske bästa (och smartaste/billigaste) sättet att ta sin familj till Thailand är med s.k. flygstol vilket alla de stora aktörerna erbjuder till varierande priser. Frågan är vem som för tillfället har de förmånligaste priserna.

Boka hotell själv
Köper du en flygstol så bokar du med fördel hotell själv i Thailand. Detta är betydligt enklare och smidigare än vad många tror och folk har i regel inte upptäckt att de sparar tusenlappar på att boka själv. Du kan då välja och vraka över allt ifrån medelklass till lyxigare boenden till fantastiskt bra priser, s.k. sista minuten priser. Du hittar hotell bokning avdelning här på Thailandguiden som tydligt visar rekommendationer, recensioner och kartor var hotellen ligger. De som reser till Thailand med flygstol och som bokar hotellen själv får i regel en rikare och trevligare upplevelse i Thailand. Många väljer att boka ca 4-5 nätter på olika hotell/platser för att variera sig och se mer av landet. Att boka hotell är mycket smidigt och inte alls något krångel. Att ta sig till olika öar och platser i thailand är enkelt då kommunikationerna fungerar mycket bra och är väl utbyggda. Räkna med helt andra hotellpriser om du bokar själv än om du går via researrangör. Att hitta en rymlig och 4 stjärnig bungalow vid stranden för hela familjen mellan 500-1000:- per natt (för alla) är fullt realistiskt och normalt.

Gå till Hotellbokningen för Thailand

Thailändsk matkultur

Intresset för den Thailändska maten har ökat i Sverige beroende på att allt fler svenskar besöker Thailand under sin semester och på så sätt kommer i kontakt med den Thailändska mat kulturen. Den thailändska maten kan med viss sanning delas upp i den norra och den södra mat traditionen. Den norra med mycket kötträtter och den södra, som har påverkats av närheten till havet, med mera fisk och skaldjursrätter. En sak har de dock gemensamt, ris och chilipepparn. Genom avtal med andra länder om att få fiska på deras vatten så har thailand kunnat byggt upp en av Asiens största fiskeflottor. En viss export av fiskeprodukter förekommer, t.ex. konserverad tonfisk, frystfisk och räkor. Ris är basingrediensen i thailändsk mat och odlas i de centrala delarna av Thailand omkring floden Chao Phraya. Thailand är en av världens viktigaste exportörer av ris. Den thailändska maten är smakrik och stark på grund av det flitiga användandet av chilipeppar och andra kryddor. Västerlänningar som inte är vana vid den kryddrika Thailändska maten kan alltid begära mindre kryddad mat, så låt inte den starka kryddningen hindra er från att uppleva det smakrika Thailändska köket. Thai Recept.


Tänk på att...

...du alltid vet exakt vad DIN ryggsäck innehåller när du går genom tullen. Ett obevakat ögonblick kan kosta dig livet. Narkotikainnehav straffas obönhörligen med döden!

...undvika all kontakt med droger som heroin, amfetamin, opium och andra narkotikarelaterade droger, starka som svaga.

...kungen och kungafamiljen vördas mycket högt i Thailand - visa respekt även som turist. (Majestätsbrott kan leda till sju års fängelse.) Eftersom kungen finns på sedlar och mynt skall även dessa behandlas med viss försiktighet. Om du t.ex. tappar ett mynt så att det rullar iväg, stanna det inte med foten. Man bör heller inte ha sedlar ihopknycklade i en bunt, även om detta inte är lika illa som att trampa på ett mynt.

...inte ta emot mat eller dryck ifrån en okänd, du kan bli drogad och rånad.

...sexuellt umgänge med en person under 18 år räknas som våldtäkt. Våldtäkt kan leda till dödstraff.

...hög HIV/AIDS procent finns bland de prostituerade.

...om du stannar en längre tid än 30 dagar så skall du har ett giltigt visum.

...kontrollera att du har ett fullgott försäkrings skydd innan du reser.

...hyrbilen/motorcykel/vespan är försäkrad när du hyr den. Skulle det hända en olycka så ligger du som utlänning riset till, felet är ALLTID ditt. Oavsett vem som egentligen har orsakat skadan.

...thailändare är artiga och vänliga, så visa samma vänlighet tillbaka.

...om du besöker ett buddhisttempel så ta av dej dina skor. En del kräver också långbyxor och vårdad klädsel.

...aldrig klappa en thailändare på huvudet, gäller även småbarn. Anses vara orent.

...när nationalsången spelas ska man stå upp. Denna spelas varje dag klockan 8 på morgonen och klockan 6 på kvällen. Om du råkar vara ute på stan vid dessa tidpunkter, se dig omkring och gör som thailändarna gör.


Tullbestämmelser

Tillåtet:
200 cigaretter eller 250 gram annan tobak.
En liter vin eller sprit.
En rimlig mängd toalettartiklar och kläder för personlig bruk.
Det kan ibland vara problematiskt att ta in dyrare elektriska apparater, som datorer, stereoanläggningar o.dyl. Har man otur kan man tvingas betala en depositionsavgift som fås tillbaka vid utresan. Gör inte misstaget att säga att du inte tänkt använda apparaten ifråga i Thailand, då kan du bli tvungen att lämna den i tullen tills du lämnar landet.

Otillåtet:
Pornografiskt material.
Man får inte föra ut mer än 50 000 baht utan tillstånd. På utländsk valuta finns inga restriktioner.
Det är förbjudet att föra ut Buddhafigurer, antikviteter och konstföremål ur Thailand utan exportlicens. Licens fås av Department of Fine Arts, hör med affären du handlar i, de kan hjälpa till. (Små Buddhafigurer som bärs i kedja runt halsen får man föra ut utan licens om syftet är religiöst.)
Guld får endast föras ut ur landet i form av smycken. Annan export/import av guld kräver licens från Finansministeriet.
Det är förbjudet att föra in narkotika. Observera att man alltså tillämpar mycket stränga straff för narkotikasmuggling!
Det är förbjudet att föra in vapen och ammunition utan tillstånd av Polisdepartementet.


Vaccinationskrav

Vid inresa till Thailand krävs intyg om vaccination mot Gula Febern om du de senaste 6 dygnen vistats i ett land där sjukdomen förekommer. Finns främst i Afrika och Syd Amerika. Kommer du direkt från Europa, eller ett annat asiatiskt land behövs ej intyg. Du bör alltid ta kontakt med en infektionsklinik innan du ger dig iväg eftersom de har den senaste informationen om vilka vaccinationer som behövs.


Växelkontor och Banker

Alla thailändska banker har växlingskontor i turistorterna och skulle du inte hitta något går det lika bra att växla pengar inne på banken, kursen är densamma (mellan olika banker kan det dock skilja i växlingskurs, så ska man växla mycket pengar kan det löna sig att titta runt). Det går bra att växla kontanter, resecheckar eller att använda kort. Man får lite bättre kurs med resecheckar än med kontanter, men eftersom bankerna tar ut en avgift för resecheckar, se till att ha dem i stora valörer (dvs. 50-100 USD).
Det mest gångbara kortet är VISA, men även MasterCard går bra. Lite svårare är det med American Express och Diner's Club. Med VISA & Mastercard kan man förutom att ta ut pengar på banker och växlingskontor även ta ut pengar direkt från ATMs (bankomater). Om du planerar att ta ut pengar i bankomat, se till att du har en sifferkod, inte en bokstavskod, eftersom det inte alltid finns bokstäver/bokstäverna motsvarar inte samma siffror som i Sverige. Observera att din svenska bank tar ut en avgift vid uttag med kort (både ATM- och bankuttag). Betalar du direkt med kortet slipper du denna avgift, men då får du istället betala en avgift till affären du handlar i på upp till 5%, trots att detta är förbjudet. Växlingskontoren är i regel öppna från 08.30 till klockan 20.00 varje dag i veckan, vissa kontor har öppet ända fram till 22.00. Bankernas öppettider är måndag till fredag, 08.30-15.30

Spärra kontokort
(OBS! Dessa nummer fungerar endast i Thailand)
VISA: 001-800-11-535-0660
MasterCard: 001-800-11-887-0663


Om Försäkringar

I hemförsäkringen ingår normalt en reseförsäkring i 45 dagar, ska du stanna längre måste du skaffa tilläggsförsäkring. Hör med ditt bolag innan du ger dig iväg. Skulle du pga. sjukdom eller olycka tvingas tillbringa längre tid på sjukhus i Thailand kan detta bli MYCKET dyrt.
     
Narkotika och andra droger

DET ÄR DÖDSSTRAFF FÖR NARKOTIKA SMUGGLING I THAILAND.
Utlänningar som åker fast brukar få sitt dödsstraff omvandlat till livstids fängelse.
Besöker ni Malaysia på en utflykt så håll ett öga på packningen så att ingen lägger dit något som inte är ert, det har hänt att personer har stoppat narkotika i andras packning för att de själva inte våga riskera att åka fast för narkotika smuggling. Malaysia har precis som Thailand dödsstraff för narkotika smuggling, skillnaden är att Malaysia skonar ingen där verkställs dödsstraffet om man så är utlänning eller malaysier. Läs mer om hur du skyddar din packning mot sånt här i willmaguiden
Ringa i Thailand

Det kan bli dyrt om man tar med sig sin vanliga telefon med svenska SIM kort till Thailand, både för den som ringer till dig från sverige och dig själv. Det finns alternativ som gör det hela billigare. Även för dig som ringer mycket från sverige till vänner och släkt i Thailand


Transport och Kommunikationer

För längre resor inom Thailand rekommenders tåget (om du inte har råd att ta flyget vill säga), eftersom det är det säkraste och bekvämaste sättet att resa. Går det inte att ta tåget återstår buss. Snåla inte, utan ta en VIP eller Super VIP, det är bra mycket bekvämare än övriga alternativ.

Flyg
De flesta inrikesrutterna flygs av THAI Airways, med det finns även andra bolag, tex. Bankok Airways. Ibland kan man köpa riktigt prisvärda inrikesbiljetter i samband med bokningen av biljetten till Thailand (om man flyger THAI), hör med resebyrån hemma i Sverige.
THAI flyger på praktiskt taget alla provinser i landet, medan Bangkok Airways inte erbjuder lika många destinationer.

Buss
Det finns en mängd olika sorters bussar att välja på för resorna i Thailand. Långfärdsbussarna har oftast bara ett par avgångar på morgonen respektive på kvällen, medan de lite kortare rutterna har avgångar hela dagen. Åker du luftkonditionerat, ta med en tjock tröja på resan eftersom de brukar skruva upp luftkonditioneringen på max! (Man brukar få en filt, men den räcker inte.) På längre sträckor ingår ett stopp halvvägs där man får soppa alternativt en dricka (ingår i priset). Det brukar visas videofilm och man får oftast läsk och en liten matlåda vid avgång samt våtservett vid ankomsten.
Rent statistiskt är de statliga bussarna säkrare än de privata, dvs. de råkar ut för färre olyckor. Det händer ibland att västerlänningar blir drogade på bussarna och när de vaknar har de blivit av med alla sina värdesaker. För att undvika detta, följ Turistpolisens råd: Åk med statliga bussar!
Vanliga bussar: (rot thammadaa)
Dessa bussar utan luftkonditionering är de billigaste och långsammaste bussarna. De stannar praktiskt taget överallt och är dessutom trånga, med säten som inte går att fälla, och ofta överfulla. Rekommenderas inte för längre resor, men kan vara en rolig upplevelse för kortare resor på upp till några timmar.
AC-bussar (rot ae eller rot prap aakaat)
Det finns olika sorters luftkonditionerade bussar att välja på, beroende på destination. Vanliga bussar som försetts med AC:
Dessa bussar stannar nästan lika ofta som de utan AC och de är lika trånga, men är det billigaste alternativet om du måste ha luftkonditionering. Inte heller dessa bussar rekommenderas för längre resor så länge det finns alternativ.

Tåg
Tåget är det absolut bästa sättet att resa i Thailand. Det är säkert, man har bättre utsikt, man kan röra på sig, man träffar fler människor och man kan äta och dricka bra. På minussidan finns priset, det är något dyrare än buss, och det tar lite längre tid, men en tidsmässigt kortare bussresa känns mycket längre eftersom den inte är lika bekväm. Järnvägen är statlig och järnvägsnätet är bra utbyggt.
Det finns första, andra och tredje klass. Samtidigt finns det olika sorters tåg; ordinarie, rapid, express och special express. Man betalar ett grundpris för resan, sen läggs det på olika tillägg beroende på vilket sorts tåg det är, om det är luftkonditionering eller inte, om man ska sova uppe eller nere etc.
3 klass:
I tredje klass är det öppna fönster och fläktar i taket som gäller. Man sitter på bänkar med lodräta ryggstöd avsedda för 2 eller 3 passagerare, men eftersom det alltid brukar vara fullt sitter det oftast fler på varje säte, liksom på golvet i gångarna. Det finns inga platsbiljetter, så det är först till kvarn som gäller. På rapid-tåg är sätena stoppade, men på ordinarie tåg med enbart tredje klass är det träbänkar. Det finns inga 3 klassvagnar på expresstågen.
2 klass:
Det finns två sorters 2 klassvagnar, vanliga och liggvagnar. 2-klassvagnar finns endast på rapid- och expresståg. Vissa tåg erbjuder både fläkt- och AC-vagnar, medan andra bara har fläktvagnar.
Vanlig:
Här sitter man på fällbara säten liknande de i bussarna. Sätena står parvis, oftast i färdriktningen.
Liggvagnar:
Här sitter man i säten placerade mittemot varandra, ett säte på var sida om gången. Dessa säten går inte att fälla. Framåt kvällen görs sätena om till två bäddar, en över- och en underslaf. Det är lite dyrare med underslafen pga. att utrymmet är lite bättre. Åker man AC-vagn spelar det inte så stor roll om man väljer att sova uppe eller nere, men åker man i fläktvagn är det bättre att sova nere eftersom det är svalare (med öppet fönster). Det finns draperier att dra för när det är dags att sova. Rena lakan och filtar ingår i priset.
1 klass:
1 klass finns endast på express och special express. Här får man en privat kupé, antingen enkel eller dubbel. Varje kupé erbjuder individuellt ställbar luftkonditionering, fläkt, tvättställ, bord och en eller två bänkar som kan göras om till säng. Vatten och handdukar ingår i priset.
Mat på tåget:
Det finns restaurangvagnar, som serverar riktigt bra mat, på de flesta tåg, dock ganska dyrt. I första och andra klass kan man även beställa mat vid sitt säte.
Åker man i tredje klass kan man handla mat av försäljare som hoppar på tåget och åker med till nästa station. De brukar erbjuda grillad kyckling, stekt ris o dyl. De säljer även läsk, öl och sprit. Det är dock inte alltid de tillåts komma ombord, men då brukar det gå bra att handla av dem genom fönstret när tåget stannar på stationen.

På egen hand
Har du tänkt att ta dig runt i Thailand på egen hand, med bil eller motorcykel, finns det några saker man bör tänka på. Det är vänstertrafik i Thailand. Thailändare och trafikregler går inte så bra ihop. Ta det försiktigt, speciellt om du kör motorcykel, Störst kör först tycks vara den gällande regeln. Bli inte förvånad om du kommer runt en krök och möter ett annat fordon på din sida. Var beredd att möta vad som helst på vägen, inte bara andra fordon, utan också bufflar, hundar och andra djur. Blinkar bilen framför med sin västra blinkers betyder det fritt fram, blinkar den däremot med den högra kommer det mötande trafik. Men lita inte allt för mycket på denna hjälp, thailändarna har inte speciellt stora säkerhetsmarginaler vid omkörningar.
Du behöver ett giltigt internationellt körkort både för att köra bil och mc.

Hyra bil i Thailand
Enbart svenskt körkort räcker inte. Komplettera med ettårigt internationellt körkort IKK, annars riskerar du böter. Treåriga IKK godkänns inte. För längre vistelser än tre månader krävs thailändskt körkort.
Thailand kräver körkort för alla motorfordon, även mopeder. För moped fordras AM eller annan A-behörighet. B-behörighet brukar accepteras, i alla fall för turister. Äldre förarbevis för EU-moped kan fungera om det är översatt till engelska. Mopeduthyrarna vill sällan titta på körkortet, det är polisen som då och då gör kontroller.
Hjälm är obligatorisk när du kör moped. Mopeder som hyrs ut på turistorter saknar ofta försäkring. Försök hitta en uthyrare som erbjuder åtminstone trafikförsäkring. Mopedolyckor är mycket vanliga

Motormännen kan utfärda internationellt körkort skicka ett mejl till korkort@motormannen.se

Elektriska apparater Thailand

Thailand har lyckligtvis samma frekvens och volt på sitt elsystem som vi har i sverige, 220V 50Hz. Dessutom passar kontakterna direkt i deras vägguttag. Ingen adapter behövs.

Mängder av bra tips och turistinformation finner du i tex Första klass reseguide resehandbok.
Läs mer!

 


            Online just nu: 297 Välkommen Gäst, och välkommen som medlem
 
 
 
© 1999-2019 Thailandguiden.se                
 
Thailand - Boka hos Fritidsresordackonline.se - motorcykeldäck   Annonsera här »  
  Advertise info »