Söker du hotell inför resan?
Använd droplisten för att se
på olika hotell i ett område
 

    Tips från butiken!

Thailand Berlitz på svenska
129:- 92:-
Se alla erbjudanden i butiken   

  Välkommen till Thailandguidens hälsoguide. Här hittar du en del av de faror som kan "lura dig" på hälsan under din resa. Läs igenom detta och förebygg dylik händelse. Anser du att något saknas på denna sida så är du välkommen att kontakta oss

Moped och bilkörning

Detta är nog den största hälsofaran i Thailand. De använder vänstertrafik vilket många av oss västerlänningar är ovana vid. Olyckor med dödlig utgång är MYCKET vanliga här. De flesta mopeder har en motor på ca 125cc vilket gör dem väldigt snabba. Körstilen i Thailand är helt annorlunda jämfört med det svenska. Bilarna och mopederna håller sällan lagstadgad hastighet och de kör ofta slalom mellan hastighetshållande fordon för att ta sig fram fortare. Ser man skylten för övergångsställe så ska man inte tro att folk stannar för att släppa över någon. Tror man det så dör man antagligen. När thailändarna behöver ha körkort så går de bara till polisstationen och hämtar ut det. Det finns inga som helst kontroller om man kan köra eller inte. Detta säjer en hel del om saker och ting. Skulle det ske en olycka mellan en turist och en thailändare så är det enligt statistik extremt sällsynt att turisten får "rätt". Även om turisten verkligen hade rätt i det enskilda fallet. Polisen ställer sig alltid entydigt på thailändarnas sida. Vi turister är endast en inkomstkälla för det thailändska folket och vi behandlas i vissa fall därefter. Summan blir ALLTID att vi får betala för skadorna vid en ev. olycka. Tänk på detta när ni hyr fordon och kolla alltid försäkring! Det är heller inte ovanligt att man mutar poliser för att slippa deras diktatoriska byråkrati.


Snorkling och simmning

Starka strömmar både under och på ytan är inte ovanliga i Thailand. Tänk på att man aldrig kan simma en längre stund mot en ström. Kolla om det finns varningsskyltar innan du plumsar i. Om du ser en röd flagga på en strand så betyder det att du inte ska bada. Anledningen är oftast på grund av strömmarna. Detta är ganska ovanligt inne vid stränderna men kan inträffa under regnperioder och lågsäsong. Tänk på att undvika sjöborrarna som finns överallt längs thailans kust. Dess taggar är långa och har en hulling med gift längst ut. De flesta typer är ofarliga för människan men kan bränna ordentligt. Dessutom fastnar hullingen inne i skinnet och blir svår att få ut.


Dykning med lufttuber

Folk som är överviktiga, gamla eller har andra hälsopåverkande faktorer såsom hjärtfel, epelepsi, astma bör avstå från all dykning. Tänk på att alltid dyka med dykarrangörer. De kan farvattnet och vet vad farorna lurar. Dyk aldrig ensam och dyk inte tätt på en stundande flygtur. Den största hälsofaran är nog alla de giftiga väsen som finns under ytan som många tenderar att pilla på. Gör inte det! Vissa ger dig bara fem minuter kvar av ditt liv.


Undvik magproblem

Ät alltid nylagad mat som fortfarande ångar av värme eller är riktigt kokt. Då dör alla farliga bakterier. När du köper frukt så köp endast sådana som du måste skala för att äta. Bröd är oftast helt säkert. Undvik sallad och okokta grönsaker och se till så att allt kött är genomstekt. Thailändarnas hamburgare kan i vissa fall se helt röda ut men det beror inte på dålig stekning utan på att köttypen ser ut så. Skulle du ändå få turistdiarré så drick mycket vätska trots att det rinner rakt igenom och ät dina magsjuketabletter du tog med dig. Då brukar det gå över.


Tarmmaskar

Bandmaskar kan finnas i biffkött och andra köttprodukter. Andra typer är rundmask och hakmask. Undvik detta genom att se till så att köttprodukter är genomstekta eller ordentligt kokta och ät inte gammal mat. Thailändarna har en fin matkultur så detta är inte så vanligt. En mask kan leva i sin "värd" i upp till ett år om den får leva ostört.


"Simmaröra" - Inflammation i yttre hörselgången

Hörselgångsinflammation (extern otit) eller ”simmaröra” är en inflammation/infektion i den yttre hörselgången som är vanlig vid vistelse i varma och fuktiga klimat och drabbar många som vistas mycket i vatten t.ex. vid bad, simning, dykning, mm. Vatten i hörselgången minskar vaxets skyddande effekt och huden blir irriterad och infekteras lätt av bakterier eller svamp. Det börjar klia och gör ont och eventuellt kan hela hörselgången svälla igen vilket kräver läkarbesök och behandling. Bäst är att förebygga och behandla inflammationen med surgörande/bakteriedödande lösningar som Burow’s lösning. Otinova öronspray är ett sådant preparat som bör ingå i ett välsorterat reseapotek. Känsliga personer bör också undvika onödig exponering för vatten och använda öronproppar/fetvadd där det är möjligt. Det är också viktigt att undvika att peta i öronen.
Läs artikel från Sportdykaren om "simmaröra"
Amellnova har bra medel mot simmarröra
     
Malaria

Sjukdomen sprids via myggor och är inte ovanlig där djungeltrekking utövas. Skall du till norra delarna i Thailand så skall du käka malariatabletter. Kolla länksidan och rubriken "inför resan". Klicka på vaccinationslänkarna. Undvik myggorna genom att använda myggmedel, myggnät på natten, kläder som täcker kroppen och sov gärna under en fläkt som står på. Myggorna som kan bära på malaria gillar inte vinddraget. Symptonen är feber, svettningar, huvudvärk och andra smärtor. Kan leda till döden.


Dengue Fever (djungelfeber)

Sprids av en viss typ av mygga (aegypti mosquitos) och orsakar hög feber, huvudvärk och kraftiga muskelsmärtor. Äldre människor eller människor med försvagad hälsa bör uppsöka läkare. En del påstår att har man en gång blivit drabbad av dengue fever så kan symptomen sporadiskt återkomma under hela sitt liv. Risk för sjukdomen finns äveni Vietnam om du tänkt åka dit, läs mer om detta på Vietnam Portalen


Djurbett

Obs! Blir du biten av ett djur, hund, katt eller liknande vilda djur så måste du uppsöka läkare. Du kan få rabies. Inte för att rabies är vanligt i Thailand men det förekommer titt som tät. Symptomen kanske inte kommer förrän 6 månader senare men då är det försent och leder i 99,9% av fallen till döden. Kan du upptäcka att du fått rabies innan sjukdomen brutit ut så går den till 100% att bota. Thailand har massor av vildhundar som lever i symbios med människan i byarna och städerna. De är så gott som alltid snälla och söta. Om du leker med hunden och hundens tand råkar penetrera ditt hudlager (räcker med lite) så kan det vara kört. Varje år rapporteras fall av rabies bland djur runt om i Thailand.
Blir du ormbiten så skall du: 1. Hålla dig lugn 2. Gör den bitna lemmen så orörlig som möjligt 3. Snöra åt lemmen, minska blodflödet! 4. Ta dig till sjukhuset illa kvickt. Om du har möjlighet döda ormen som bet dig och ta med den till sjukhuset. Går inte det så försök beskriva ormens utseende så gott det går. Anledningen är att de måste veta vilken mängd och typ av motgift du skall få. Ger de dig fel motgift så kanske så är det verkningslöst.


Ödlor och skorpioner

De stora geckoödlorna kan ibland, när de känner sig hotade, vara aggressiva. De små geckosarna är helt ofarliga. Blir du ändå biten så bör du besöka sjukhus för att kolla tetanus och difteri. Skorpioner är ganska ovanliga bland bungalowsen på öarna. I nationalparkerna måste man vänja sig vid att kolla sängkläder skor m.m. hela tiden. Uppsök läkare om du blir stucken.


Solen

Så var det detta evinnerliga tjat om den fusionsaktiva planeten 8.5 ljusminut bort som kastar sina fotoner i ett rasande tempo mot våra kroppar. Dessa partiklars hastighet (sk "skadlig uv-strålning" med en viss våglängd) absorberas och utarmas till stor del av ozonskiktet men en del träffar vår kropp med en sån fart och intensitet att vissa hudceller tros påverkas och kan därmed mutera. Desto längre tid du vistas i den skadliga UV strålningen (fotonpartiklar av viss våglängd) desto större blir sannolikheten för mutationsbildning i cellerna i ett visst område.
Med andra ord vistas inte för länge i solen och använd skyddskrämer. Det kanske skall tilläggas att vissa människor löper liten risk för att utveckla cellförändringar (cancer) än andra. Man kan aldrig veta vilken som är ens egna farliga och kritiska fotongräns. Kanske vågar du chansa och sola länge! Eller?

Läs mer om hälsa och praktiska tips om hur man kan undvika faror i Willmaguideböckerna.
Läs mer >>
Thailand willmaguide

            Online just nu: 282 Välkommen Gäst, och välkommen som medlem
 
 
 
© 1999-2019 Thailandguiden.se                
 
Thailand - Boka hos Fritidsresordackonline.se - motorcykeldäck   Annonsera här »  
  Advertise info »